Smarta produkterUppvärming

Smart uppvärmning – igen!

Efter missödet med Manetos så har jag sneglat på lite olika lösningar till och från men aldrig kommit till skott och införskaffat någon ny smart termostat förrän nu.

Jag har kikat på både Ngenic och Netatmos termostater och kommit fram till att med Ngenics lösning blir det nog extremt svårt att få någon ekonomisk bärighet då den helt enkelt är svindyr sett till vad man får betala för Netatmos. Huruvida Ngenic löser uppgiften bättre är svårt att säga då jag mest hittar deras egen information som givetvis riktar sig mot sälj.

Jag har en Nibe elpanna (EVC 13) och det har inte gått att hitta jättemycket information om hur man ska koppla in termostaten i denna men jag tänkte att eftersom den har rundstyrning så borde det vara vägen framåt och det fungerar tillfredsställande. Jag har noterat vid ett par tillfällen den senaste månaden att trots att termostaten stänger och på så vis ska stänga av elpatronen så har inte detta skett direkt utan den kan ha kört på i några timmar ändå. Tippar på att detta beror på pannan snarare än termostaten för den har agerat enligt förväntan.

Besparingsmässigt kan jag inte uttala mig just nu då jag testat mig fram. Jag har kommit till den punkten där jag insett att jag hellre håller ett ”platt” schema med en konstant temperatur och sänker enbart temperaturen genom att aktivera bortaläge när jag ska vara borta lite längre. T.ex. över helgen.
Jag är av den bestämda åsikten att justera upp och ner under dagen/natten kostar mer än det smakar. Att höja tempen med några grader här uppe där vi har riktig vinter kostar i både tid och pengar.

Vill man styra termostaten lite mer avancerat är med schemamöjligheterna som finns i appen så fungerar den såklart även med Homey men som jag nämnde ovan är detta med styrning inte aktuellt för min del. Däremot har jag den självklart inlagd i Homey för att kunna ta ut temperaturer från den.

Slutsats: För min del är den inställd på 21 grader och det upplever jag att den håller. Förutom de gånger då pannan inte stängt av elpatronen. Men generellt ligger temperaturen på inställt värde (+-0,5 grader beroende på yttre faktorer som utetemp).

Produkter som används

Mattias

Systemadministratör som hunnit med att jobba med allt från jordbruk till teknisk support (Microsoft) och bemanningsplanering. Brinnande intresse för det mesta som har med teknik att göra, men helst av allt spenderas tiden på skotern ute i de norrbottniska skogarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *