Om

Bakgrund

Tanken med denna blogg är att dela med sig av våra framsteg och motgångar i renoveringen av vårt nyköpta Älvsbyhus, byggt 1978.
Huset kommer så långt som möjligt automatiseras, detta till största del med Z-Wave och Zigbee. När det kommer till belysning kommer det att blandas mellan alla dessa standarder med t.ex. Fibaro strömbrytare Qubino relä (för att styra garageporten), Philips Hue, Innr m.m. Controller kommer ageras av en Athom Homey i samspråk med vad det i dagsläget lutar mot, Apples röstassistent Siri. Eftersom det egentligen bara är en i hushållet som är intresserad av att nörda ner sig så är utgångspunkten att trots automationer så ska allt fungera som i ett vanligt hus, strömbrytare osv.

Historien om hur vi hamnade i detta hus då

Vi påbörjade vår resa som husägare i stan där vi 2015 köpte ett stort tegelhus på nästan 300kvm. Huset var väldigt fint, precis så som man kan tänka sig att en 50-tals läkarvilla ska vara. Högt i tak och stora ytor på alla tre planen. Haken var väl just de tre planen på vardera ca 100kvm. Städningen tog aldrig slut, när man gått huset runt var det bara att börja om. Detta trots att vi körde med robotdammsugare på de två nedre planen. Utan dessa vet vi inte hur illa det kunde gått.

Så under vintern 2017-18 började vi prata om att kanske sälja och skaffa oss något lite mindre, gärna utanför stan där man kunde gå ut i garaget, sätta sig på skotern och åka iväg. Vi tittade både på att bygga nytt samtidigt som vi spenderade mer tid på Hemnet än vad som kanske är nyttigt 😉
Under våren tog vi så kontakt med en mäklare som kom, gjorde sitt och förberedde en försäljning och la ut det som en kommande försäljning. Så låg det ett tag och ett visst intresse fanns med separata visningar för intressenter. Ingen nappade.

Veckan före midsommar kontaktade vi då mäklaren och sa att det var dags att påbörja försäljningen, samtidigt sänkte vi priset för att förhoppningsvis få igång en snabb budgivning, då vi sedan tidigare sett ett Älvsbyhus i Roknäs som vi möjligtvis kunde vara intresserade av. Som av en händelse visade det sig att de flesta mäklare gick på semester just denna dagen så vårt hus publicerades och låg i topp på Hemnet i över en vecka och genererade trafik och intressenter som anmälde sig till visningarna.

Visningsdagen kom och gick. Det började så småningom trilla in bud, som precis som vi sett tidigare i Piteå, en bra bit under begärt utpris. Jag (Mattias) började misströsta och tänkte att det är bara lägga ner och bo kvar. Men så till slut kom det ett bud som vi kände oss nöjda med varpå vi accepterade för att kunna lägga ett bud på huset vi var intresserade av. Sagt och gjort, veckorna sprang iväg och vi vann slutligen budgivningen på Älvsbyhuset. Vi skrev på pappren för både köp och försäljning samma dag.