Mattias

Systemadministratör som hunnit med att jobba med allt från jordbruk till teknisk support (Microsoft) och bemanningsplanering. Brinnande intresse för det mesta som har med teknik att göra, men helst av allt spenderas tiden på skotern ute i de norrbottniska skogarna.

6 svar på ”Homey flyttar in

 • Mikael Jones

  Fortfarande nöjd med din Homey såhär 6 månader senare? Funderar på att slänga ut det jag har och inte investera alltför mycket tid i att sätta upp något nytt som jag känner Home Assistant skulle ta 🙂

  Svar
  • Mattias

   Hej Mikael!
   Jag är faktiskt lite kluven. Grundtanken med Homey är kanon! Dock har jag kommit dit där jag känner att jag inte kan lita på den sett till automation. Detta då den lite nu och då missar att göra vad den ska, t.ex. tända/släcka när man kommer till eller lämnar hemmet. Det verkar inte ske någon handshake så status på enheten i Homey kan vara fel och det märker man först när man är fysiskt på plats.

   Vad som hämmar mig och min vidareutveckling av hemmet mest är dock att det inte finns någon backuplösning, man läser lite nu och då om folk som varit tvungen att nolla bollen och då finns inget alternativ annat än att börja om från början. Just idag skulle det kanske vara en god idé då man lärt sig en del under resans gång och en uppstädning skulle säkert kunna behövas. Jag har dock inte tiden att lägga på detta och hoppas därför att den ska rulla på. Därför är jag ganska återhållsam med att installera nya enheter nu för tiden.

   Om du vill hämta in ytterligare information så rekommenderar jag följande svenska Facebookgrupper

   Homey Homies
   https://www.facebook.com/groups/HomeyHomies/

   Homey Flows
   https://www.facebook.com/groups/HomeyFlows/

   Svar
   • Niklas

    Hej Mattias
    Jag är ny på detta området, så ursäkta om det är lite underligga frågor. När du talar om bristande återkoppling, gäller det alla systemen/standarderna? 433 MHz är väl tex alltid envägs? Dvs där kan du väl inte få status från en ansluten device.

    Svar
    • Mattias

     Hej Niklas!
     Som du nämner är 433Mhz en standard för envägskommunikation, därför skulle jag personligen aldrig köpa en sådan produkt. Jag började min ”hemautomatiseringsresa” med en Vera Plus och Z-Wave just för att man ska kunna se och vara säker på att den enheten har en status som rapporteras korrekt till controllern. Här har Athom misslyckats med något som andra tillverkare har ordning på. På min Vera fick jag veta om den misslyckats med ett kommando. Homey säger att allt är klart och i ordning, även om så inte är fallet.
     Utöver detta så meshar både Z-Wave och Zigbee mellan enheterna (nätanslutna), vilket gör att man inte får räckviddsproblem som när man kör 433Mhz.

     Svar
 • Thomas

  Hej Mattias
  Undrar lite hur du nu 2021 ställer dig till Homey? Sett att det var länge sedan ni la upp något nytt inlägga och lite nyfiken hur det går? Har en Homey idag som jag upplever ibland laggar och inte tänder lampor enligt flow. Använder den enbart för lampor och funderar på att nedgradera.

  Svar
  • Mattias

   Hej Thomas
   Jag ska väl säga att direkt nöjd med Homeytillvaron är jag inte. Jag försöker lyfta så mycket som möjligt från Homey till egna gateways och upplever att det fungerar mycket bättre. Homeys logik är oslagbar sett till vad man kan göra kontra tidsåtgång så därför kör jag den fortfarande som ”huvudnav” i min setup. Tyvärr saknar den möjlighet att kopplas mot Aqaras hubbar, annars hade jag enbart kört mina Z-Wave enheter mot den. Mycket av min logik ligger på just Aqaras sensorer och jag har lyckats bygga förbi Homey genom virtuella switchar (som sköts av Apple Homekit) på allt utom tempsensorer.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *