Smarta produkter

Den smarta garageporten

Under veckan tog jag mig tid att mecka lite med garageporten. Jag har sedan tidigare installerat en dörr/fönstersensor för att kunna se status på porten, alltså om den är öppen eller stängd. Igår installerade jag även ett relä för att kunna öppna/stänga. Jag gjorde en liten tabbe tidigare i och med att jag inte satte mig in i hur reläet och portstyrningen (faktiskt) fungerade. Reläet kan strömsättas med 24V DC och vid en snabb genomgång av manualen till portöppnaren (NovoPort) så finns terminaler för att ta ut 24V direkt ur öppnaren. Perfekt tänkte jag! Men, jag missade den lilla detaljen att detta var växelström (skyller på väldigt liten symbol i manualen :)) så jag gick bet på den. Köpte en batterieliminator och så var det dags för installation.

Installation

Jag beslutade mig för att sätta in allt i en förhöjningsram för dimmer och sätta en strömbrytare (båda Schneider Exxact) för att kunna öppna/stänga porten även med en fysisk knapp. Jag satte en strömbrytare med dubbel knapp, egentligen mest för att jag hade en hemma men det kan fort bli så att den andra knappen kommer användas för annan automatisering i garaget 🙂
För att inte vara tvungen att klippa kabeln till batterieliminatorn så köpte jag även en adapter med skruvterminaler. Installerades i dosan genom att borra upp ett hål i sidan av denna och sedan limmade jag fast den med smältlim. Vidare drog jag en vanlig lampsladd, som blivit sparad i ”hoppets låda”, till portöppnaren.

Konfiguration

Efter en del trixande och testande så blev det till slut en Virtual Device (Window Coverings med ”On/Off” samt ”Up/Idle/Down”-möjlighet) och tre olika flows, ett för att faktiskt styra reläet från VD’n och två för att sätta status i densamma beroende av portens läge. Utöver detta så stängde jag Auto On/Off i Qubinon vid strömavbrott, jag vill ju inte att porten ska öppnas om strömmen går och kommer tillbaka 🙂
Auto Off satte jag till 15 sekunder så att enheten stänger av och sen är redo att skicka en ny impuls för att ändra portens läge.

Produkter som används

 

Mattias

Systemadministratör som hunnit med att jobba med allt från jordbruk till teknisk support (Microsoft) och bemanningsplanering. Brinnande intresse för det mesta som har med teknik att göra, men helst av allt spenderas tiden på skotern ute i de norrbottniska skogarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *