BelysningSmarta produkter

Smart hem – Strategi

Det finns säkert en del som ställer sig frågande till varför jag väljer att styra lampor med Z-Wave puckar. ”Varför inte bara köra typ Philips Hue?”

Svaret på det är enkelt;
Happy wife, happy life.

Allt ska fungera även om man har slut ström i mobilen. Puckarna tillåter fjärrstyrning samtidigt som man behåller de funktionen i de fysiska knapparna. Medans t.ex. en Hue lampa tappar sin funktionalitet om någon skulle råka stänga av den på strömbrytaren. Visst, det finns fjärrkontroller man kan ansluta till systemet men dels har ju just fjärrkontroller en tendens att lägga sig nånstans där man inte hittar dem och utöver det så finns det för många funktioner i en fjärrkontroll (typ Scene Master) för att det ska finnas acceptans och förståelse, i  vårt hushåll, för dessa.

Visst, jag skulle kunna sätta blindlock och klistra fast diverse fjärrkontroller på dessa men då ser man även att det är nåt som inte är ”som vanligt”. Jag vill automatisera utan att det syns.

Varför just Z-Wave?
När jag började pilla på med detta (i gamla huset) var, och till viss del är, Z-Wave den teknologi som har mest prylar. Med det sagt så är jag inte omöjlig utan jag kommer även att använda mig av Zigbee då t.ex. IKEA kör med det i sin Trådfri serie. Så även Philips med Hue. Dock så ligger just nu fokus på att bygga upp infrastrukturen med brytare och sensorer. Lampor och annat lull-lull får komma senare 🙂

Mattias

Systemadministratör som hunnit med att jobba med allt från jordbruk till teknisk support (Microsoft) och bemanningsplanering. Brinnande intresse för det mesta som har med teknik att göra, men helst av allt spenderas tiden på skotern ute i de norrbottniska skogarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *