Smarta produkterUppvärming

Smarta radiatortermostater

Har under vintern provat två olika modeller av smarta radiatortermostater. Började med att köpa ett startpaket Netatmo Smarta radiatortermostater.

Självklart fungerade de inte som tänkt när de kom. Jag hade sporadisk kontakt mellan termostater och relä. Fick dessa utbytta utan problem.

En stor fördel med dessa är att de använder sig av Netatmo’s väderstation för att på så vis prognostisera hur de släpper på eller stryper igen, i teorin iaf.
För egen del märker jag inte av detta då elpannan använder sig av en utegivare och därför laggar vid snabba temperaturförändringar.
I övrigt har de stöd för både Google Home och Apple Homekit.

Vad jag upplever som en nackdel är att termostaterna är ganska låsta till Netatmo’s mjukvara, även om man kan styra dem med t.ex. Homey.
Det jag hakar upp mig på mest är att man kan inte frångå schemaläggning av termostaterna, detta har jag dock löst (typ) genom att sätta ett schema som inte har några intervaller förutom måndag 00:00. Detta innebär att termostaten då kommer att ställas in på den temperatur som är inställd i schemat. Är det jättekallt ute så kommer den att strypa flödet vilket leder till att rummet kyls av. Då jag styr detta via Homey så korrigeras börvärdet relativt fort ändå så det är hanterbart. Just vid läggdags vill vi ändå ha det svalare.
En annan nackdel är att adaptrarna som följer med till installationen är av väldigt tvivelaktig kvalitet. Det krävs inte mycket för att sabba dessa.

Däremot har jag fastnat för Danfoss LC-13 just för att den inte har tempsensor och därför inte begränsas av vad det är för temperatur vid elementet utan helt och hållet styrs av Homey och externa tempgivare. Detta fungerar enligt mig mycket bra!

Inser nu att jag skrivit mer om Netatmoprylarna än Danfoss som jag faktiskt föredrar men det finns kanske inte så mycket mer att säga om dem, de bara levererar 🙂

Här kan ni se mina flows för styrning av termostaterna

Mattias

Systemadministratör som hunnit med att jobba med allt från jordbruk till teknisk support (Microsoft) och bemanningsplanering. Brinnande intresse för det mesta som har med teknik att göra, men helst av allt spenderas tiden på skotern ute i de norrbottniska skogarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *